Сайт Татьяны Столяренко

Четвер, 28.03.2024, 11:33 Ви увійшли як Гость | Група "Гости" | RSS


Головна » 2009 » Грудень » 31 » Громадські організації вимагають проведення місцевого референдуму з питань екології
Громадські організації вимагають проведення місцевого референдуму з питань екології
10:01

В місті Запоріжжя продовжується організаційна робота з проведення референдуму з питань екології.


Напомним, что ещё 28.08.2009 р. в Запорожье состоялось собрание жителей города, где было предложено провести референдум в Запорожье по  вопросам экологии.

Организаторами собрания по проведению городского референдума выступили 7 общественных организаций города:

  1. Запорожская областная благотворительная организация «Созидание» -Президент Столяренко Т.В.;
  2. Молодежное объединение «Хорс» - президент Корзун С.А.;
  3. Запорожская областная ассоциация женщин-депутатов местных советов – председатель Ефименко С.А.;
  4. Запорожское городское движение «Наш город-наш дом» - зам. Председателя совета Перепелица Л.А.;
  5. Запорожская областная общественная организация «Ассоциация «Отцы и дети» - председатель Тодошин П.Г.;
  6. Запорожская областная общественная организация «Лига здоровья нации»- исполнительный директор Шульга Л.Г.;
  7. Общественная организация «Защита детей войны» - председатель Машанова Т.Е.

На собрании присутствовало более 300 человек.


ТОЧНІ ФОРМУЛЮВАННЯ ПИТАНЬ, ЩО ПРОПОНУЮТЬСЯ ВИНЕСТИ НА МІСЦЕВИЙ РЕФЕРЕНДУМ В М. ЗАПОРІЖЖЯ

(затверджено протоколом зборів громадян від 28.08.2009 р.)

 

1.           Чи підтримуєте Ви розробку та прийняття Запорізькою міською радою програми виходу до 2012 р. м. Запоріжжя з екологічної кризи, яка б передбачала зниження викидів та скидів  забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище підприємствами, установами та організаціями, розташованими на території м. Запоріжжя, до нормативних показників?

2.           Чи підтримуєте Ви необхідність зупинення (тимчасового) Запорізькою міською радою діяльності підприємств, установ, організацій, розташованих на території м. Запоріжжя, в разі перевищення ними нормативів гранично допустимих викидів та скидів забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище? 

3.           Чи підтримуєте Ви необхідність встановлення та функціонування в м. Запоріжжя місцевої екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з метою систематичного та оперативного інформування населення м. Запоріжжя про стан навколишнього природного середовища?

4.           Чи згодні Ви з тим, що усі полігони захоронення та переробки твердих побутових відходів повинні розташовуватись за межами м. Запоріжжя на відстані не менше ніж 5000 метрів від житлової забудови?

5.           Чи підтримуєте Ви прийняття Запорізькою міською радою рішення щодо заборони вирубки будь-яких зелених насаджень на всій території м. Запоріжжя, крім тих, які знаходяться в аварійному стані і несуть небезпеку для мешканців міста?


Собрание проходило при финансовой поддержке Запорожского фонда  «Патриот Запорожья»


 Чтобы референдум состоялся, необходимо собрать тысячи подписей. Это - огромная работа  требует больших человеческих и  финансовых ресурсов.   Мы приглашаем к сотрудничеству всех, кто может и хочет нам помочь в  вопросах сбора подписей и финансов.

Свои предложения направляйте  на электронный яшик ecolog-tk@mail.ru.


 

Доповідь щодо доцільності проведення

в м. Запоріжжя місцевого референдуму з питань екології

З метою хоч часткового вирішення екологічних питань Рішенням Запорізької обласної ради № 2 від 23.04.02. було затверджено програму охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки м. Запоріжжя, яка передбачала заходи по охороні атмосферного повітря, водних ресурсів та інші, які повинні були вжитись до 2010 року.

З дня затвердження програми вже минуло 7 (сім) років, але до теперішнього часу керівництво підприємств-забруднювачів ухиляється від виконання передбачених нею заходів і в цьому їм дуже добре «допомагають» органи місцевої влади.

Незважаючи на критичність екологічної ситуації, ігноруючи вимоги ст.15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», згідно якої місцеві Ради відповідальні за стан навколишнього природного середовища на своїй території, замість того, щоб застосувати до порушників Програми всі заходи впливу, передбачені чинним законодавством, Запорізька обласна рада своїм Рішенням № 25 від 29.11.2007 р. внесла зміни до Програми, а саме доповнила її розділом 6 «Механізм реалізації програми».

Цей розділ передбачає можливість і законний механізм пролонгації термінів виконання природоохоронних заходів підприємствами-забруднювачами шляхом укладання угоди та без притягнення їх до відповідальності за порушення строків.  

Так, наприклад, 28.05.09. Запорізькою обласною радою прийнято рішення № 9, відповідно до якого Запорізька обласна рада вирішила укласти Угоду від 07.05.09. № 20/2009/651 між ВАТ «ЗМК «Запоріжсталь», Запорізькою обласною радою та Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, якою продовжила цьому підприємству терміни вжиття природоохоронних заходів, передбачених програмою виходу Запоріжжя з економічної кризи, аж до 2017 року!!!

Такі угоди затверджені Запорізькою обласною радою і з іншими підприємствами-забруднювачами. Строки, на які продовжили підприємствам виконання природоохоронних заходів, вражають!!!!

Жодного дієвого заходу щодо притягнення до відповідальності підприємств, які не виконали передбачені Програмою заходи та порушили строки їх виконання, Запорізькою обласною радою застосовано не було. 

Разом з тим, діюче законодавство України щодо охорони природного навколишнього середовища передбачає відповідальність підприємств-забруднювачів за допущення наднормативних,  аварійних і залпових викидів і скидів забруднюючих  речовин та  інших шкідливих впливів на навколишнє природне середовище, а також за перевищення лімітів та порушення інших вимог  використання природних ресурсів.

 

Отже, існує гостра потреба у розробці та затвердженні більш сучасної та дійової програми на міському рівні, з чітким відображенням в ній обов’язку щодо зниження викидів та скидів забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище підприємствами, установами та організаціями, розташованими на території м. Запоріжжя, до нормативних показників, а також з обов’язковим передбаченням поетапного (кожного року) зменшення таких нормативних показників до повного їх виключення.

 

Крім того, одним з законодавчих важелів впливу на надлімітні викиди та скиди є тимчасове зупинення діяльності відповідних підприємств або їх окремих цехів, що належить до компетенції міської ради (ст.15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»), але які, нажаль, на даний час не використовуються.

Вважаємо, що у випадку, коли місцева влада відмовляється впливати на екологічний стан за допомогою використання таких владних повноважень, таке рішення підлягає прийняттю на місцевому референдумі.  

 

Також актуальною проблемою для нашого міста, яка залишається без руху, є проблема інформування населення про стан екології.

На даний час в м. Запоріжжя не встановлено жодної системи, яка б систематично та оперативно надавала інформацію населенню щодо поточного природного стану оточуючого середовища окремих районів міста (наприклад – обсяг забруднення повітря або питної води), або попереджувала б про надлімітний викид та скид забруднюючих речовин.  

Не дивлячись на те, що встановлення такої системи та інформування населення про стан навколишнього природного середовища є компетенцією органів місцевого самоврядування, втілення їх у життя залишає бажати кращого.  

Тому, гадаємо, що встановлення та функціонування в м. Запоріжжя місцевої екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з метою систематичного та оперативного інформування населення про стан навколишнього природного середовища, є необхідним екологічним заходом, що має бути прийнято на місцевому референдумі. 

 

Крім того, актуальним для м. Запоріжжя є питання захоронення та переробки твердих побутових відходів. Останнє місце розташування такого полігону, яке використовувалось до недавнього часу (біля Нікопольського повороту у Хортицькому районі), рішенням Запорізької міської Ради, закрите.

Тимчасовий полігон захоронення відходів, розташований біля пос. Леваневського, вже переповнений та, приймаючи його знаходження на території м. Запоріжжя, здійснює негативний вплив на мешканців близько розташованих районів міста.      

Отже, враховуючи актуальність питання щодо розміщення нового полігону для твердих побутових відходів, цілком доцільно винести зазначене питання на референдум, з метою запобігання розташування такого полігону на території або біля самого м. Запоріжжя, встановивши що усі такі полігони повинні розташовуватись за межами м. Запоріжжя на відстані не менше ніж 5000 метрів від міської межі.

 

Висновок:

У зв’язку з тим, що на протязі тривалого часу місцева влада не в змозі не тільки суттєво змінити екологічну ситуацію нашого міста, а й вирішити найбільш актуальні проблеми нашого міста, необхідно податись до вирішення цих важливих питання за допомогою місцевого референдуму, що передбачено нормами діючого законодавства України, зобов’язавши міську раду вжити відповідних заходів щодо покращення екологічного стану.

Прикріплення:
Категорія: | Переглядів: 1323 | Додав: mech | Теги: | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0

Актуально
Нац. план дій
Форма входу
Логін:
Пароль:
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцените экологию нашего города
Всього відповідей: 120
Новые комментарии






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright ЗОБО "Созидание" © 2024-2011
Хостинг від uCoz